Belső utcai Elemi Iskola

Rövid ismertető a Belső utcai I-IV osztályos iskoláról

 

   Mivel Zetelakán a Belső utcában az I-IV osztályos iskola régi épülete a 2000-es évek elejére eléggé tönkrement (nem csoda, hiszen ez az épület több mint százéves) megérettnek látszott az idő egy új iskola megépítésére. 

   Az új iskola tervezése 2006-ban kezdődött el Ilyés András igazgató úr irányításával. Sajnos a tervezés körüli huzavona miatt az építkezés csak 2007 aug. 15.-én kezdődött el. Következő év, vagyis 2008 augusztusáig nagyon jól haladtak a munkálatokkal, elkészült az épület 80%-ban kormánypénzből. 2008 őszén a gazdasági válság miatt leálltak a munkálatok, nem kapott az iskola több pénzt és ennek következtében megállt az építkezés egészen 2011-ig. 

   2011-ben újrakezdődtek a munkálatok az új iskolaigazgató Sebestyén István Elemér irányításával, kormánypénzből és a Hargita Megyei Tanács jelentős támogatásával , ennek következtében 2011 decemberében megindult az oktatás az új iskolaépületben. Az iskola külső környezetének kialakítását a Helyi Tanács és a Közbirtokosság támogatta. Az iskola belső berendezéséhez egy ún. Pécsi Baráti Társaság jelentős összeggel járult hozzá Ilyés Katalin tanítónő közreműködésével. Az induláskor három osztály és két óvodai csoport kapott helyet az épületben. Ma öt elemi osztály, két óvodai csoport és a logopédiai foglalkozás működik ebben a korszerű iskolában. 

   Az új iskolaavató ünnepsége 2012. június 3.-án volt, amikor felavatták az iskola előtti székelykaput is. Az iskola avatása az egész falu ünnepe volt, amelyen részt vettek a főbb támogatók is. A jelenlévők büszkék voltak arra, hogy részt vehettek egy ilyen jelentős történelmi eseményen, hiszen ahogy az egyik felszólaló is mondta, ilyen iskolákat százévente avatnak egy közösség életében.