Iskolaavatás Tófalvában

Iskolaavató ünnepség Zetelakán- 2014. október 16.

Kattints a címre vagy a képre, ha elszeretnéd olvasni a cikket!!

Iskolaavató ünnepély


Aszfaltrajz készítése és az avatóünnepség

Kattints a címre vagy a képre, ha elszeretnéd olvasni a cikket!!

Aszfaltrajz készítés

 


Kettős szalagvágás Zetelakán

Bár a sötétítőket még csak szerdán helyezték fel, Karsai András tanító vezetésével a tanév eleje óta megszakítások nélkül folyik az oktatás a zetelaki Dr. P. Boros Fortunát Középiskolához tartozó tófalvi tanintézet új szárnyában. Akár harminc tanuló is kényelmesen elfér a korszerű tanotthonban, mely kinézetében is a régi épületrészhez igazodik. Az iskolaépület ugyanakkor még nem minden, szintén ma adják át a helyi útjavítási projekt újabb megvalósítását, a mintegy 1400 méteren leterített aszfaltréteget.

zetelaka-osztalyterem LL-3_b

Csütörtökön került sor iskolaépület átadására, viszont a kisiskolások már a tanév elején beköltözhettek az osztályterembe

„Az iskolától nem szabad megvonni semmiféle forrást, ez volt az elvünk” – hangsúlyozta portálunknak Nagy Attila, Zetelaka polgármestere, aki a község idei költségvetésével úgy sáfárkodott, hogy a diákok megnövekedett igényeit is sikerült kielégíteni, azonban emiatt nem kellett meglévő projekteket halasztania. A tófalvi iskola épületegyüttese tehát vadonatúj épülettel gazdagodott erre a tanévre: az igényt az előkészítő osztály bevezetése teremtette, illetve az, hogy Zetelakán az idei tanévben két ilyen osztály is indult.

Felejtős a vándorlás

A tófalvi iskolaépületben kialakított négy osztályteremben már nem fértek volna el a kicsik, így az oktatás csak örökös vándorlások közepette történhetett volna – mondta el Karsai tanító úr. A pedagógus boldogan mutatta, a 28 előkészítő osztályos kisdiák saját épületében, tantermében tanulhat idéntől. Bár az ünnepélyes megnyitó csak ma délben lesz, már a szeptember 15-ei iskolakezdéskor birtokukba vehették az épületet a gyerekek. Időközben az előszobába felszerelték a szekrényeket és a fogasokat, a megnyitóra pedig az utolsó simításokat is befejezik. „A tervek elkészítésén kívül – amit a tanintézet támogatott – a kulcs átadásáig mindent helyi erőforrásokból sikerült megvalósítani. A beruházáshoz szükséges 160 ezer lejt nem tudtuk volna kifizetni, ha más tervezett projektek megvalósítására nem nyertünk volna külső támogatást” – magyarázta a polgármester.

Helyi aszfaltozási projektek

Az elöljáró beszámolt arról is, hogy a tavaly leaszfaltozott 1600 méter utca után a helyi aszfaltozási projektet is sikerült folytatni: újabb 1400 méteren terítettek el aszfaltréteget. Hozzátette, a megvalósítást ugyan nem tekinti kimagasló eredménynek, de az átfogó modernizálási tervben ez utóbbi munkálat is kétségtelenül mérföldkőnek számít. Az új aszfaltréteg egyik fele három utcát foglal magában a település Alszeg részében, míg további 700 méter a Dancsói utca aszfaltozását jelenti. A projekt koránt sincs befejezve, ugyanis jövőre újabb utcák leaszfaltozását vette tervbe a község vezetősége.

zetelaka-osztalyterem LL-6_b

További beruházások Zetelakán. A Dancsó utca is új aszfaltréteget kapott

„Az 1400 méternyi utca leaszfaltozása 600 ezer lejbe került, ebből 250 ezer lejt a megyei tanács, 230 ezer lejt pedig a regionális fejlesztési minisztérium programja biztosított. A helyi közbirtokosság 30 ezer lejnyi követ adományozott a célra, a maradék 90 ezer lej a község kasszájából került ki. Az országos program hozzájárulása nélkül nem vagy csak nagyon nehezen tudtuk volna az iskolaépület költségeit is kifizetni” – így a polgármester.

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/kettos-szalagvagas-zetelakan